Levenseinde ondersteuning

Wanneer je te horen krijgt dat je het leven zal moeten loslaten kan je het gevoel hebben dat je wereld instort. Je voelt onmacht, angst en verdriet om je geliefden die je zal moeten achter laten.

Het is een van onze meest kwetsbare momenten van het leven waar we op een dag allemaal voor staan.

Plots zit je met zoveel vragen. Waarom overkomt dit mij? Wat wil ik nog doen? Wie wil ik nog zien? Wat gebeurt er als je sterft? Doet sterven pijn? Wat komt er na de dood? …

Soms is het moeilijk om over deze emoties en vragen te praten met mensen die heel dicht bij ons staan. Je wil ze niet belasten met je zorgen of er zijn gewoon te veel emoties waardoor jullie zaken niet gezegd krijgen.

In mijn werk als palliatief verpleegkundige binnen een ziekenhuis heb ik ervaren dat ik het talent heb om rust te brengen in de laatste levensfase. Ik maak contact met mensen zonder oordeel, dit zowel voor wie het leven zal verlaten als voor de omgeving.

Zoals op de afbeelding de roos wordt gedragen door de kolibrie wil ik jou meedragen op de weg die je hebt te gaan. Naast je lopen zodat je je veilig voelt.

Wat kan ik voor jou betekenen?

In eerste instantie wil ik jou een luisterend oor bieden. Je gehoord en gesteund voelen kan al een hele zware last van je schouders halen en heling brengen.

We kijken naar wat je nu op dit moment nodig hebt. Dit kan een gesprek zijn, een zachte voetreflexmassage, een reiki-healing, samen iets voorbereiden voor de begrafenis, een ritueel, in stilte samen zijn…

Soms kan het moeilijk zijn om nog zaken te bespreken met familie maar kan mijn aanwezigheid je dat duwtje geven om het toch te doen.

Ik wil er ook zijn voor je naasten, ook zij dragen een grote last met zich mee.

Een lach en een traan liggen heel dicht bij elkaar. Daarom breng ik graag wat vreugde in je huis.

Deze tijd kan een tijd zijn van veel dankbaarheid, liefde en verbinding.

Ik kom vooral bij jou als ondersteuner, rustbrenger, verbinder en dus niet als verpleegkundige al heb ik uiteraard deze kennis mee.

Zelf geloof ik dat we meer zijn dan ons lichaam. Wanneer we sterven gebeurt er meer dan het stoppen van ons hart en onze ademhaling.  Sterven is niet het einde. Onze energie gaat over naar een andere plaats waar we verder leven. We doen als het ware een jas uit en vertrekken naar “huis”.

Ondanks dat dit is hoe ik hiernaar kijk heb ik respect voor elke geloofsovertuiging en ook gesprekken hierrond ga ik zeker niet uit de weg.

Wanneer je dit leest en je voelt dat je mij graag eens wil contacteren, doe dit dan gerust. Ons eerste gesprek is een kennismaking. Je kan dan aanvoelen of we verder samen op stap gaan.